Na efekty suplementacji olejku CBD wpływają różne czynniki. Najważniejsze to jakość produktu, jego skład i stosowana dawka, ale istotne znaczenie ma również sposób przyjmowania fitoskładników z konopi. W jaki sposób przyjmować CBD? Czy istnieją różnice w efektach stosowania CBD po posiłku oraz na pusty żołądek?
Stosowanie CBD wykazuje działanie profilaktyczne i stanowi wsparcie w terapii różnych schorzeń. Coraz więcej osób sięga po ten naturalny produkt, który bardzo rzadko wywołuje skutki uboczne. CBD można stosować m.in. w celu zmniejszenia stresu i uczucia niepokoju, poprawy ogólnego samopoczucia, redukcji problemów ze snem, a także uzupełnienia leczenia schorzeń przewlekłych np. epilepsji, depresji, chorób autoimmunologicznych oraz objawów fizjologicznych, które występują np. przy menopauzie. W przypadku wielu naturalnych suplementów oraz farmaceutyków sposób przyjmowania ma wpływ na przyswajalność składników danego preparatu. Przyjmowanie CBD przed i po posiłku wpływa m.in. na sposób metabolizowania substancji zawartych w olejku konopnym.
Stosowanie CBD po posiłku a biodostępność fitoskładników z konopi
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że na efekty doustnego stosowanie olejku CBD wpływa jego przyjmowanie po posiłku. Co więcej, niektóre rodzaje żywności, a dokładnie znajdujące się w produktach spożywczych składniki odżywcze, mogą wpływać na biodostępność fitoskładników z konopi, redukując związane z procesami metabolicznymi straty prozdrowotnie działających związków. Podobnie jest w przypadku m.in. biodostępności żelaza, którego wchłanianie zwiększa witamina C.
Przyjmowanie CBD doustnie powoduje, że substancje czynne wchłaniają się z układu pokarmowego. Przy pustym żołądku czas, w którym substancje aktywne pozostają w układzie pokarmowym, znacznie się skraca. Przyjmowanie CBD po wypełnieniu żołądka sprawia, że składniki aktywne dłużej w nim pozostają i dłużej przechodzą przez jelito cienkie, co wpływa na ich przyswajalność. Z jelita cienkiego fitoskładniki z konopi trafiają do wątroby, w której są metabolizowane, a następnie wędrują do krwiobiegu, gdzie naturalne kannabinoidy mogą pełnić swoje funkcje.
Sam proces metabolizowania substancji aktywnych z CBD jest dość skomplikowany i uwzględnia tzw. mechanizm pierwszego przejścia, czyli rozłożenie olejku CBD na ponad 100 związków, których znaczna ilość jest usuwana z organizmu. Stosując CBD razem z niektórymi produktami spożywczymi, można zmniejszyć straty cennych składników aktywnych i zwiększyć wchłanianie olejku konopnego.
Jakie składniki odżywcze zwiększają przyswajanie CBD?
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Nottingham, bogate w kwasy tłuszczowe produkty spożywcze pozwalają uniknąć strat cennych składników aktywnych z CBD. Żywność, w której znajdują się średniołańcuchowe i długołańcuchowe trójglicerydy, wpływa na sposób przyswajania fitoskładników z konopi, powodując, że jest ono metabolizowane razem z kwasami tłuszczowymi i szybciej oraz w większej ilości trafia do krwiobiegu. Inne badania wykazały, że biodostępność aktywnych związków z CBD zwiększa się nawet czterokrotnie, jeżeli olejek konopny jest przyjmowany tuż po posiłku.
Pokarmy szczególnie bogate w średniołańcuchowe i długołańcuchowe trójglicerydy to m.in.:
- jaja;
- nierafinowane oleje i oliwy roślinne np. oliwa z oliwek, olej kokosowy;
- tłuste ryby morskie;
- orzechy;
Przyjmując CBD podczas posiłku, w którym znajdują się pokarmy bogate w średnio i długołańcuchowe trójglicerydy, można poprawić biodostępność kannabinoidów roślinnych oraz zwiększyć efektywność działania olejku z konopi.
Jak stosować CBD, gdy nie można go przyjąć podczas posiłku?
Zdarza się, że nie można przyjmować CBD po posiłku np. ze względu na stosowane leki i możliwe interakcje podczas ich łączenia z olejkiem konopnym. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie CBD pod język i odczekanie co najmniej 1 minuty, żeby aktywne składniki mogły przeniknąć do krwiobiegu przez błonę śluzową jamy ustnej.
Podsumowanie
Stosowanie CBD może być mniej efektywne, jeżeli olejek konopny jest przyjmowany na pusty żołądek. Ma to związek m.in. z czasem, który potrzebny jest do wchłonięcia składników aktywnych oraz tzw. metabolizmem pierwszego przejścia. Badania dowiodły, że stosowanie CBD w po posiłku, który zawiera średniołańcuchowe i długołańcuchowe trójglicerydy np. naturalne oleje i oliwy roślinne, pozwala uniknąć strat cennych składników aktywnych, które usuwane są z organizmu po rozłożeniu CBD przez enzymy wątrobowe. Łączenie przyjmowania CBD z kwasami tłuszczowymi pozwala zwiększyć biodostępność cennych kannabinoidów roślinnych i sprawia, że w większej ilości trafiają do krwi.
Dobrym sposobem stosowania CBD jest również aplikowanie olejku konopnego pod język, skąd aktywne związki mogą przeniknąć do krwi przez cienką błonę śluzową. W podobny sposób podawane są farmaceutyki, których składniki powinny szybko zadziałać, omijając układ pokarmowy.